Els Gegants de la Pedrera fan història a Barcelona amb 230 colles vingudes des d’arreu del territori

Els Gegants de la Pedrera fan història a Barcelona amb 230 colles vingudes des d’arreu del territori

El conjunt geganter de la Pedrera ha participat aquest diumenge 28 d’abril en una diada històrica, la Trobada Nacional de Gegants. El passeig Lluís Companys i l’Arc de Triomf de Barcelona han estat l’escenari d’una espectacular trobada de colles geganteres que han celebrat els sis-cents anys de la primera referència de gegants a la ciutat i al món, una gran exhibició de cultura popular a la qual han assistit 20.000 persones que han omplert de balls i música la capital catalana. La Trobada s’ha celebrat finalment, malgrat l’amenaça de pluja, i ha reunit a més de 600 gegants i 230 colles geganteres arribades des de tots els racons de Catalunya i també del País Valencià, la Catalunya Nord, l’Aragó, Navarra, el País Basc i Madrid.

Amb mirades al cel per veure si el temps respectaria el transcurs de la trobada s'iniciava l’arribada de totes les colles a Barcelona, que restaven atentes per poder assistir als seus punts de plantada. Al voltant de les 10:30h arribaven els gegants als seus punts de sortida; el Passeig dels Til·lers, el mercat del Born, la plaça Urquinaona i el parc de l’Estació del Nord. Els gegants Gaudí, Reina Pedrera, Forjat, Badalot i els nans Trenca i Dís, representants del districte de la Dreta de l’Eixample arribaven puntuals al seu punt de sortida, el parc de la Ciutadella, des d’on tenien l’honor d’encapçalar, juntament amb els Gegants de la Ciutat i els Gegants de l'Hospitalet de Llobregat, la cercavila de l’Est

Amb un cel grisós i cares de preocupació, a les 11h s'iniciaven puntuals les 4 cercaviles des dels seus respectius punts d’inici fins a l’Arc de Triomf, on es trobarien les més de 200 colles participants en la diada. La cercavila de l’Est, en la que hi participaven els Gegants i Geganters de la Pedrera, era la primera a entrar al punt d’arribada, tot esperant l’entrada pausada de la resta de figures. El passeig Lluís Companys s’anava emplenant a poc a poc de gent i de diferents personatges convertits en gegants representants dels seus pobles i ciutats. Una explosió de música, color, diferents fesomies i faldilles volant anaven arribant al final de la cercavila, que cada cop aplegava més gent i més expectació entre els turistes que s’hi passejaven. 

A quarts de dues arribava l’última colla, deixant un escenari espectacular, amb diverses taques de color que es deixaven entreveure entre les vestimentes de les colles presents. Un cop plantades totes les figures, arribava el moment dels balls protocol·laris de la Violant d’Hongria i el Jaume I, els gegants de la Ciutat i els Capgrossos Macers. Sota l’atenta mirada dels milers d’assistents, ballaven al bell mig del passeig, precedint en Treball i na Cultura, els Gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, que també van oferir un lluït Ball d’Aniversari. 

Entre cares d’emoció i il·lusió, Miquel Audí, president de l’ACGC (l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya), ressaltava que s’estava “fent història perquè una trobada d’aquesta magnitud no la tornarem a veure en molts anys”. “Els gegants són els que porten la festa i avui Barcelona és la capital de la festa”, afegia Audí, que des de l’escenari agraïa la presència de totes les colles en un esdeveniment de tal magnitud, alhora que demanava un fort aplaudiment per totes elles. 

En acabat el seu discurs va baixar de la tarima per saludar a la nostra presidenta Karen Mejía que el dia abans va formalitzar la inscripció de la colla a l’ACGC, on va coincidir amb el seu vicepresident Melo Martínez i el Joan Miquel Merino , antic membre de la junta de l'ACGC i membre de l’organizació d’aquesta memorable cercavila celebrada amb el motiu Gegants 600 Anys.

Així mateix, la gran celebració acabava amb una gran ballada final de tots els gegants participants. Tot i l’aparició d’algunes gotes de pluja, les colles geganteres dansaven al so de la música per posar punt final a una fita històrica que ben segur quedarà gravada en la memòria de molta gent.

Ara per ara, aquesta és la segona trobada gegantera més gran que s’ha fet mai. La primera va ser a Matadepera el 1992 amb la celebració de la segona Trobada Internacional de Gegants, que va aconseguir reunir 652 gegants d’arreu del món arribats des de Portugal, Espanya, Gran Bretanya, Bèlgica, Japó, França, Holanda, Àustria, Itàlia i Alemanya. 

La diada històrica va comptar també amb la visita als Gegants de la Pedrera de Joan Rodríguez Portell, president del districte de l’Eixample, Andreu Parera, conseller municipal i de Puri Martínez com a representant d’Eixample Barcelona Radio, així com del president de l’ACGC, a qui es va anunciar l’adhesió de la colla a l’entitat catalana.

A hores d’ara, i coincidint amb el 600 aniversari de la primera referència de gegants a la ciutat, els Gegants i geganters de la Pedrera ja es preparen per portar el nom de la ciutat de Barcelona fora de les nostres fronteres per participar en el 36è Aplec Internacional d’Adifolk, que tindrà lloc del 9 a l’11 d’agost. Han estat escollits per ser els representants de la capital catalana a Eslovàquia, una fita que confessen esperar amb molta il·lusió. 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.